Uit schaamte en angst voor starende blikken vertonen mensen met acne hun gezicht liever niet in het openbaar. 
Tenminste in veel gevallen niet zonder hun gezicht te bedekken of hun huid te maskeren met make-up. 
Nieuw onderzoek van Ierse wetenschappers van de Universiteit van Limerick toont aan dat de groep die het zwaarst gebukt gaat onder de vooroordelen van omstanders over hun ‘slechte’ huid, een behoorlijk lage kwaliteit van leven hebben. Vooral jonge meisjes en vrouwen. Maar ook de jonge puberende jongens.

Maar acne is niet alleen een tienerprobleem
Er zijn meerdere cijfers bekend. De onderzoekers geven aan dat de huidaandoening bijna 13% van de volwassenen van 59 jaar en ouder treft en meer dan 1 op de 10 kinderen tussen de 5 en 13 jaar.

We kunnen dus op elke leeftijd last hebben van acne en de nadelige gevolgen ervan

Gelukkig is acne heel goed te behandelen.

Bij het behandelen van acne haal je dus niet alleen de uiterlijke kenmerken weg maar doen we misschien nog wel meer met de innerlijke mens en zijn of haar zelfvertouwen!

Acne is er dus in vele soorten en maten. En dan kunnen we ook nog te maken krijgen met de overgebleven littekens als de acne onder controle is.
Gelukkig zijn hier verschillende therapiën voor met prachtige resultaten.

Als ik deze blog aan het schrijven ben denk ik even terug aan een gesprek met een moeder vanmorgen. Allebei haar dochters zijn hier behandeld voor acne, 1 in het gelaat en de andere dochter op haar rug. Ze vertelde dat ze toch wel zo blij was dat ze dit haar meiden had gegeven en dat ze veel zelfverzekerder zijn nu en hun huiden geen littekens vertonen. Ze verteld "mijn neefje kreeg er ook last van dus die ook meteen aangeraden er iets aan te laten doen en die is ook zo blij nu!

Dit zijn de beste verhalen die wij kunnen krijgen. Iemand een positief zelfbeeld en zelfvertouwen kunnen geven is het mooiste wat er is.

Wat is acne?

De medische term voor jeugdpuistjes is acne vulgaris, oftewel acne. 

Acne is een huidaandoening waarbij mee-eters (comedonen), puistjes (pustels), rode bultjes (papels) en/of onderhuidse ontstekingen (noduli) voorkomen. Het uit zich meestal in het gezicht, op de borst, rug, nek en/of de schouders. De acne komt vooral voor op delen van de huid waar zich veel talgklieren bevinden. Talgklieren maken talg (huidsmeer) aan om de huid soepel te houden en de barrièrefunctie in stand te houden. 

Ongeveer 85% van de mensen, in de leeftijdsgroep van 12 tot 24 jaar heeft in mindere of meerdere mate last van acne. 
Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen. Wanneer de acne onjuist behandeld wordt, kunnen er littekens achterblijven.
Het komt rond de puberteit vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Op latere leeftijd komt het vaker bij vrouwen voor.

Wanneer de acne onbehandeld blijft, kan het een langere periode blijven bestaan. Meestal verdwijnt de acne voor het 25e levensjaar. 
Bij een klein percentage van de gevallen blijft de huidaandoening tot op latere leeftijd aanwezig. Dan praten we vaker over rosacea ( dit is dus ook een vorm van acne )

Hoe wordt acne behandeld?

Totdat de acne verdwijnt, bestaan er behandelmethoden om de acne te onderdrukken en zo de vorming van littekens te voorkomen en eventuele pijn te verminderen.

Er bestaat geen standaard behandeling voor acne. De behandeling hangt af van de ernst van de acne, de klachten, de littekenvorming, de leeftijd en het geslacht. De aanwezigheid van bijvoorbeeld mee-eters vraagt om een andere behandeling dan bij de aanwezigheid van flinke ontstekingen. Acne op de romp is minder makkelijk te behandelen dan acne in het gezicht.

Onze huidtherapeut nodigt jou graag uit voor een intake gesprek om een plan te maken.

De huidtherapeut zal in het intake kijken naar de volgende zaken en advies geven.

# De duur van de klachten
# Welke behandelingen er al hebben plaatsgevonden
# Eventueel anticonceptiegebruik (bij vrouwen)
# Overmatige haargroei, overgewicht, menstruatiestoornissen (bij vrouwen)
# Mogelijke genetische invloeden
# Het effect van de huidaandoening op je dagelijkse leven en welke klachten ervaren worden.
# De wijze van huidverzorging (het gebruik van gezichtsreinigers, was frequentie en zeepgebruik, gebruik of vermijden van cosmetica, ‘uitknijpen’).
# Geneesmiddelengebruik, waarbij vooral gekeken wordt naar het gebruik van hormoonzalven of orale corticosteroïden en anabole steroïde.
# Contact met chemische stoffen
# De meest passende behandeling

 
Een intake en advies gesprek is fratis. Er wordt samen gekeken naar de beste verzorging voor thuis en welke behandelingen het beste kunnen worden ingezet. Veel van deze behandelingen worden vergoed door de zorgverzekering. Hier kijken we ook samen even naar.

 
Graag tot ziens in onze huidkliniek!

 
Maak hier een afpsraak voor een intake gesprek en reken af met acne of littekens!


Nieuw bij Beauty Planet: de Sparkpro! Met veel trots en enthousiasme presenteren wij dit 2 in 1 systeem dat een diode laser en IPL in één combineert.

 
 
De Spark Pro laser is een apparaat wat beschikt over twee verschillende lasersystemen, een IPL en een 808 nm Diodelaser. Dit zijn de meeste gewilde technologieën op het gebied van laser & licht en staan ook bekend als de gouden standaard.
 
Met deze laser kunnen we meer dan 20 verschillende huidaandoeningen en huidproblemen aanpakken. Snel, veilig en effectief en in de meeste gevallen met weinig tot geen downtime, oftewel hersteltijd. Onze laserspecialisten kunnen jou helemaal op maat adviseren welke behandeling jouw huid een echte boost kunnen geven. 
 
Wat kunnen we allemaal met de Spark Pro laser?
 
Anti-aging/ huidverjonging
Permanente ontharing
Pigmentvlekken verwijderen
Ontsierende vaatjes verwijderen
Algehele roodheid verminderen
Actieve acne verminderen

  • pH-formula
  • pH-formula
  • pH-formula
  • pH-formula

Heb je een vraag?

Bel ons of stuur een e-mail, wij helpen je graag verder.